Ugradnja intraokularnih sočiva

Hirurgija katarakte se u poslednje vreme veoma aktivno razvija i počela je da odgovara visokim zahtevima refraktivne hirurgije po nivou bezbednosti, brzini oporavka i planiranim postoperativnim rezultatima. Danas hirurgijom na sočivu možemo rešiti ne samo problem katarakte, već i eliminisati skoro sve refraktivne anomalije kod pacijenta.

Intraokularna sočiva

Danas se u toku operacije katarakte svim pacijentima ugrađuje sočivo na mesto prirodnog sočiva. Izbor vrste sočiva koje se ugrađuje pacijentu je veoma važan. Uzimaju se u obzir mnoge činjenice: starost pacijenta, trenutni nalaz na oku, druge bolesti, profesija, navike, hobi.

Najčešće ugrađivano sočivo u svetu i kod nas je monofokalno sočivo koje daje jasan fokus. Uglavnom je to daljina, što znači da pacijenti posle operacije jasno vide na daljinu, a za rad na blizu moraju da koriste naočare.

Monoblock IOL-ovo sočivo

Ovo sočivo predstavlja revolucionarni korak u hirurgiji katarakte. Kod ove vrste sočiva optički i haptički elementi su napravljeni iz istog bioaktivnog materijala. Zbog toga je rizik za pojavu sekundarne katarakte sveden na minimum, mogućnost odbacivanja Monoblock IOL sočiva praktično ne postoji. Implantacija sočiva se vrši sa injektorom za jednokratnu upotrebu, tako da je mogućnost pojave infekcija svedena na minimum. U svetu je do danas ugrađeno preko 15 miliona Monoblock sočiva.

Acrysof Natural sočivo

Prirodno sočivo čoveka, osim akomodacije ima i specijalna zaštitna svojstva. Sa godinama prirodno sočivo se menja i žuti. Taj prirodni mehanizam štiti našu mrežnjaču od uticaja štetnih zraka. „Žuti filter“ koji imaju sočiva novije generacije isti je kao filter prirodnog sočiva.

Acrysof IQ

Ovo su novija sočiva koja ne dozvoljavaju pojavu asferičnih aberacija i pacijentima daju bolju vidnu oštrinu i kvalitet vida. Torična IOL su idealna za pacijente koji imaju kataraktu udruženu sa astigmatizmom. Ranije je takva kombinacija predstavljala problem jer pacijenti i posle operacije nisu videli dobro, bez specijalnih cilindričnih naočara. Danas ugradnjom toričnih sočiva možemo pomoći pacijentima da se oslobode i katarakte i astigmatizma.

Acrysof ReSTOR multifokalna sočiva

Posebnu pažnju zaslužuju multifokalna sočiva: ACRYSOF ReSTOR. Prirodno, kod svakog zdravog čoveka posle 40 godina dolazi do smanjenja mogućnosti akomodacije. U tom uzrastu već se oseti potreba za naočarima za blizinu. Zatim, oko 60. ili 70. godine života gubi se potpuno akomodacija i pacijenti moraju da koriste naočare i za blizinu i daljinu. Multifokalna sočiva imaju nekoliko fokusa, dozvoljavajući maksimalnu vidnu oštrinu i na blizu i daleko. Na taj način omogućavaju pacijentima da se potpuno oslobode nošenja naočara. Prema statistici 80% pacijenata posle ugradnje multifokalnih sočiva ne koristi naočare.

Akomodaciona IOL -ova sočiva

Ova sočiva imitiraju rad prirodnog sočiva, dajući mogućnost odličnog vida na daljinu, blizinu i srednju distancu. Ovaj tip sočiva je maksimalno približen prirodnom sočivu čoveka i rešava dva krupna problema: kataraktu i presbiopiju (staračku dalekovidost).

Visian ICL sočiva

Kod pacijenata sa dioptrijama preko -10,00D ili +5,00D ili za pacijente sa izuzetno tankom rožnjačom ne savetuje se lasersko skidanje dioptrije, zbog mogućnosti pojave komplikacija. Kod takvih pacijenata preporučuje se ugradnja faknog sočiva.