ZENIT

REFRAKCIONE ANOMALIJE (MANE)

Predstavljaju najčešće promene koje se sreću u oftalmološkoj praksi.
To su:

  • Dalekovidost
  • Kratkovidost
  • Astigmatizam
  • Staračka dalekovidost

DALEKOVIDOST
Kada je očna jabučica kraća, svetlosni zraci se fokusiraju iza mrežnjače. Takvo oko ima deficit refraktivne snage, te je stoga negativno. Koriguje se konveksnim staklima sa predznakom +, koja deluju kao povećala, kontaktnim sočivima ili laserskom intervencijom. Dalekovido oko može videti udaljeni predmet oštrije, dok je vid na blizinu mutniji. Glavobolje su čest simptom i pojačavaju se prilikom dužeg rada na blizinu. Kod mlađih pacijenata vid je dobar i mogu normalno da funkcionišu bez korekcije skoro do četrdesete godine kada se pojavljuje potreba za korekcijom na blizinu.

KRATKOVIDOST
Sa razvojem civilizacije, sve je više kratkovidih osoba, pa u populaciji razvijenih zemalja učestalost iznosi 10-20 odsto. Kod kratkovidosti, očna jabučica je ili duža (preko 24 mm) ili je jače prelamanje svetlosti na rožnjači ili sočivu. Delimo je na aksijalnu i prelomnu. Aksijalni oblik je daleko češći. Kratkovidi pacijenti jasno vide predmete na blizinu, ali predmeti na daljinu su zamućeni. Prema jačini refrakcione mane, kratkovidost se deli na malu (do -3.0 D), srednju (do-6.0D) i veliku (od -7.0 D i više).
Prema kliničkoj slici podela je na benignu i malignu. Benigna (školska) kratkovidost ne predstavlja bolest, već refrakcionu manu. Počinje tokom školovanja, dostiže vrednost do -6.0 D i korekcijom se postiže normalna vidna oštrina. Maligna kratkovidost je patološko stanje oka. Nastaje u ranom detinjstvu, često je nasledna, progresivno se razvija tokom života i dostiže visoke vrednosti (od -15.0 D do -20.0D).

Ovi pacijenti najčešće imaju nižu vidnu oštrinu. Kratkovidost se koriguje konkavnim staklima, kontaktnim sočivima ili laserskom intervencijom. U slučaju progresivne kratkovidosti, što podrazumeva porast više od 1.0D godišnje, savetuje se skleroplastika (hiruška metoda zaustavljanja daljeg rasta oka).ASTIGMATIZAM
Kod ove anomalije, najčešće postoji nepravilno prelamanje svetlosti na rožnjači, pa se svetlost prelama jače u jednom meridijanu u odnosu na drugi. Može da bude udružen sa kratkovidošću ili dalekovidošću. Koriguje se cilindričnim staklima, kontaktnim sočivima ili laserskom intervencijom.

STARAČKA DALEKOVIDOST
Spada u prirodan proces starenja usled gubitka elastičnosti cilijarnog mišića. Sposobnost akomodacije pri gledanju predmeta na blizinu sa godinama se smanjuje. Kod dece je 20.0 D, sa 25 godina je do 10.0D, a u 60-oj godini je od 0.5D do 1.0D. Prve tegobe koje pacijent primeti je otežano čitanje sitnijeg teksta, naročito u uslovima slabijeg svetla, zamor očiju, glavobolja. Korekcija se vrši naočarima za blizinu (bifokalna ili multifokalna stakla), progresivnim kontaktnim sočivima ili ugradnjom multifokalnih intraokularnih sočiva.