ZENIT

Pitanja i Odgovori

Šta je to senilna degeneracija žute mrlje?

Senilna degeneracija žute mrlje je degeneracija centralnog dela retine (mrežnjače) – dela oka koji je odgovoran za centralni vid. Pacijenti sa ovom patologijom imaju problem sa čitanjem i uočavanem detalja ili deformacijom predmeta. Takvi pacijenti, na primer, vide osobu, ali nisu u mogućnosti da razlikuju detalje na licu. Postoji suva i vlažna forma, pa se u zavisnosti od forme razlikuje i način lecenja.

Da li posle operacije katarakte treba nositi naočare?

To, pre svega, zavisi od odluke pacijenta o sočivu koje će biti ugrađeno. Kod svakog pacijenta posebno se radi specifikacija sočiva i ukoliko se pacijent odluči za ugradnju monofokalnog sočiva, trebalo bi jasno da vidi na daljinu, dok bi za čitanje i dalje trebalo da koristi naočare. Ugradnja multifokalnih i akomodativnih sočiva daje mogućnost da pacijent vidi jasno i na daljinu i na blizinu. U svakom slučaju, odluka o vrsti sočiva koja se ugrađuje donosi se posle detaljnog oftalmološkog pregleda, uz uvažavanje potreba pacijenta.

Koliko mora da se čeka da katarakta sazri da bi se operisala

Savremena hirurgija katarakte dozvoljava da se pacijenti operišu čim osete da zamućenje sočiva utiče na njihov kvalitet zivota. Šta vise, prezrela katarakta, otežava operaciju i post operativni tok, produžava vreme operacije i jačinu energije koja se koristi, a samim tim i vreme oporavka. Ova operacija je danas na takvom nivou bezbednosti i efikasnosti da pacijente isključuje iz njihove svakodnevice samo nekoliko dana.

Da li laserskom intervencijom može da se reguliše očni pritisak kod glaukoma?

Savremena metoda lečenja glaukoma podrazumeva i laserske intervencije na prednjem segmentu oka, koje sve češće postaju prvi izbor lečenja pacijenata. Međutim, to ne podrazumeva uvek i isključivanje kapi kao terapije.

Da li postoje starosna ograničenja za lasersko skidanje dioptrije?

Ne postoje druga starosna ograničenja, osim da pacijent bude punoletan. Međutim, kod starijih pacijenata treba uzeti u obzir mogućnost pojave katarakte i staračke dalekovidosti i odlučiti se za najefikasniju operaciju.

Šta je to lasersko skidanje dioptrije?

Lasersko skidanje dioptrije je intervencija kojom se menjaju dioptrijska svojstva rožnjače. Intervencija se obavlja uz pomoć laserskih zraka i nakon nje oko je dovedeno u stanje koje odgovara vidu bez dioptrije. Na taj način se pacijenti oslobađaju potrebe za nošenjem sočiva ili naočara. Intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji (kapima), potpuno je bezbolna i traje između 10 i 15 min na oba oka.

Da bi se utvrdilo da li su ispunjeni svi preduslovi za bezbednu intervenciju neophodno je obaviti detaljan oftalmološki pregled. U svetu je do sada operisano više od 40 miliona ljudi, a procenat zadovoljnih pacijenata je po zvaničnim podacima oko 98 procenata.

Da li postoji mogućnost odbacivanja sočiva koje se ugrađuje prilikom operacije katarakte?

Ne postoji mogućnost odbacivanja sočiva jer su ona napravljena od materijala koji ne izaziva reakciju odbacivanja. Savremena sočiva se ugrađuju čak i maloj deci kao trajno rešenje.

Da li je glaukom nasledan?

Glaukom nije nasledna bolest, ali postoje pacijenti u čijim se porodicama često sreće ova patologija. Svima koji u porodici imaju istoriju glaukoma savetuje se godišnja antiglaukomska obrada. Glaukom u većini slučajeva nema specificne tegobe, bolest se najčešće otkriva prilikom rutinskog oftalmoloskog pregleda i zbog toga su redovni godišnji pregledi posle 40 godine života veoma važni.

Da li pacijent koji leči glaukom mora koristiti kapi do kraja života?

Kod pacijenata kod kojih je dijagnostikovan glaukom i prepisana terapija kapima, ako je očni pritisak regulisan, terapija ostaje doživotno.

Da li rad ispred računara utiče na dioptriju?

Da, ukoliko se provodi više sati dnevno ispred računara. Takav napor dovodi do spazma određenih mišića u oku, pojave lažne kratkovidosti ili suvog oka. Neobhodan je školski režim, 45 minuta rada, zatim pauza 10-15 min uz ukapavanje vestackih suza.

Kako spreciti rast kratkovidosti kod dece?

Svako kratkovido dete treba redovno kontrolisati (svakih 6 meseci), uz obavezno širenje zenica i pregled očnog dna. Roditeljima se preporučuje da deci ograniče vreme boravka uz kompjuter ili televizor i da vode računa o dobrom osvetljenju. Ukoliko porast dioptrije prelazi 1 Dsph godišnje, savetuje se skleroplastika – operacija kojom se zaustavlja dalji rast dioptrije. Operacija se radi u opštoj anesteziji, a period oporavka je oko 14 dana. Skleroplastika pripada grupi ekstraokularnih operacija, nije agresivna i traje 10 do 15 min. Progresivna kratkovidost predstavlja veliki problem kod dece i zbog toga je SKLEROPLASTIKA veoma važna.

Kako sprečiti rast dioptrije?

Ukoliko dođe do porasta dioptrije više od 2 Dsph za godinu dana, neophodno je, da se uradi hiruška intervencija skleroplastika.